dinsdag 20 december 2011

KRUIDEN - INFORMATIE GULDENROEDE

    KRUIDEN - INFORMATIE     GULDENROEDE  ( Solidago virga- aurea )

Guldenroede is een sterke winterharde, vaste plant behorende bij de composieten familie ( Comositae of Asteraceae ). Guldenroede staat in Nederland op de rode lijst van planten, dat wil zeggen, de plant is vrij zeldzaam en sterk afgenomen. De plant wordt 30 - 100 cm hoog en vaak een zijdelings bladrozet. De onderste, eivormige bladeren zijn groter, breder, hebben scherpe gezaagde bladrand en een langere bladsteel dan de bovenste lancetvormige bladen. De stengels zijn roodachtig en rond. De bladeren zijn in het voorjaar donkerrood. Guldenroede bloeit in de maanden juli tot september, met gele bloemen, die in 6 - 10 mm brede hoofdjes  zijn gerangschikt. De 6 - 12 mm lange lintbloemen steken buiten de hoofdjes. De hoofdjes vormen een tros of een pluim, die korte, rechte zijtakken hebben. De vrucht is een nootje. Guldenroede groeit aan bosranden, greppels, bij kreupelhout en op ontboste plaatsen.

Guldenroede is ontgiftend, ontstekingsremmend, ontzurend, urinedrijvend, samentrekkend, bloedzuiverend en zweetdrijvend. Het heeft ook een antiseptische werking. Bladeren en bloem van Guldenroede werken afkoelend.


Belangrijke voedingsstoffen van Guldenroede zijn: fenolglycoside, leiocarposide en flavonoïde. De bloemhoofdjes leveren een goudgele verfstof op voor het verven van wol of katoen.

De bloemdragende stengels verzamelen, vanaf de maanden juli tot september, halverwege de plant afsnijden en te drogen hangen in een bos, in een donkere kamer. Drogen bij ongeveer 40 graden, zodat ze hun oorspronkelijke kleur behouden. De gedroogde kruiden bewaren in luchtdichte afgesloten potten.


Guldenroede kan men gebruiken bij chronische nierontstekingen, verbeteren van de nierfunctie en nierstenen te vergruizelen. Verder bij blaasontsteking,stofwisselingsstoornis, te trage lever, slechte spijsvertering, oedeem, spataderen en diarree.

Kompressen kunnen worden gebruikt tegen zweren of slecht helende wonden.

Als gorgeldrank te gebruiken bij mondzweren of tandvleesontsteking.
De blaadjes van Guldenroede zijn eetbaar, ze zijn kruidig, kan ook door de soep worden gedaan.
Guldenroede kan in zijn geheel worden gebruik voor het bereiden van thee.

THEE
10 - 15 gram gedroogd kruid 2 minuten koken in 50 cl water en daarna 10 minuten laten trekken. De thee  3x maal per dag drinken. Goed verdelen over de dag.  Geen suiker bijvoegen. Geen oude voorraad bewaren.

TINCTUUR
20 gram gedroogd kruid samenvoegen met 100 ml 70% wijngeest. Dit 10 dagen laten staan, filteren. Neem meerdere malen per dag 20- 30 druppels in met water of thee.

KUUR
Ter ontslakken van het lichaam 1 x per jaar een kuur volgen van 3 weken.


Dit is  de KRUIDEN - INFORMATIE  over GULDENROEDE.

Kruidenpoes.