dinsdag 20 december 2011

KRUIDEN - INFORMATIE ALG. RICHTLIJNEN

                 KRUIDEN - INFORMATIE      ALGEMENE  RICHTLIJNEN.


In deze aflevering wil ik nog een keer uitgebreid terugkomen over de richtlijnen over het juiste oogsten, het drogen, het bewaren en bereiding van geneeskruiden.


HET OOGSTEN EN PLUKKEN.

Men dient een grondige kennis te hebben van geneeskrachtige kruiden. Als we deze kennis bezitten, is het ook belangrijk, dat wij weten dat we de kruiden op het juiste moment, juiste plaats en de juiste manier oogsten. De beste geneeskundige resultaten worden opgeleverd bij vers geplukte kruiden. Verse kruiden kan men in het vroege voorjaar, vanaf eind februari tot in november, zelf plukken. Leg voor de winter een voorraadje gedroogde kruiden aan. Plukken wanneer de geneeskruiden het grootste gehalte aan geneeskrachtige stoffen bezitten. Pluk alleen gezonde, zuivere planten, vrij van ongedierte. Deze plukken op zonnige dagen, als ze droog zijn, nadat de dauw is opgedroogd, maar voordat de zon volop schijnt. Bloemen en bladeren niet samendrukken en niet in in plastiek dozen of - zakken doen. Pluk met verstand en pluk alleen wat U echt nodig heeft. neem een klein stukje van de plant in verband met verdere voortplanting en herstel van de plant.

Het grootste gehalte aan geneeskrachtige stoffen is voor:

BLOEMEN   : Het beging van de bloeitijd.
      BLADEREN  : Voor en gedurende de bloeitijd.
                          WORTELEN : Uitgraven, vroeg in het voorjaar of late herfst. 
  VRUCHTEN  : Als ze rijp zijn, dan oogsten.

DROGEN.

De kruiden worden niet gewassen, maar wel klein gesneden. Het geheel, wat men verzameld heeft, legt men losjes uiteen op doeken of onbedrukt papier en droog het zo snel als mogelijk in de schaduw of op een luchtige warme plaats. Voor wortelen, schors of zeer saprijke planten is soms kunstmatige warmte nodig, nooit boven de 35 graden laten komen. Uitsluitend door - en door droge kruiden  bewaren voor de winter. De kruiden kunnen het beste worden bewaard in afsluitbare groen gekleurde flessen , of kartonnen dozen, die men kan afsluiten. Oogst slechts voor 1 winter, want na verloop van tijd verliezen de kruiden hun geneeskracht. Een kruid is pas goed droog als de dikste delen makkelijk breken of knisperen bij aanraking.

TIP: Vergeet niet de naam van het kruid op een etiket te schrijven en dit etiket op de fles, 
        doos of zak te plakken, anders weet je niet meer welke kruiden waar inzitten.


A. Vogel - Natuurlijke oogdrupppels

BEREIDING.

THEE

De verse kruiden wassen en fijnsnijden. De noodzakelijke hoeveelheid  doet men in een glazen theepot of een een andere niet metalen pot. Water laten koken, giet het dan over de kruiden. Verse kruiden slechts korte tijd laten trekken, ongeveer een halve tot een minuut is voldoende. De thee dient helder of helgroen te zijn. Gedroogde kruiden laat men iets langer trekken, van een tot twee minuten. Thee, die op deze manier is bereid, smaakt echt lekker en ziet er ook lekker uit.
Wortelen in gepaste hoeveelheid opzetten in koud water, laat ze kort koken en dan 3 minuten laten trekken.  De hoeveelheid thee, die voor de gehele dag is bestemd, kan men in een thermoskan gieten en volgens de voorschriften overdag drinken. 
In het algemeen gebruikt men 1 opgehoogde theelepel kruiden op ¼ liter water (= 1 kop water), of anders de juiste voorschriften volgen, die bij iedere plant afzonderlijk worden vermeld.  

KOUD AFTREKSEL

Er zijn kruiden o.a. kaasjeskruid, maretak of kalmoes, waar men geen kokend water op mag gieten, want dan kunnen ze door de hitte eventueel hun geneeskracht verliezen. Van deze kruiden wordt dan ook koude thee gemaakt. De juiste hoeveelheid van elk van deze kruiden 8 - 12 uur in koud water uitlogen en breng de thee dan even op drink temperatuur. Voor de hele dag een hoeveelheid bewaren in een thermoskan. Deze eerst uitspoelen met heet water. Koud aftreksel met warm water overgieten, is de beste manier om geneeskruiden te gebruiken. De kruiden s avonds opzetten met de helft van de aangegeven water, s morgens ziften. Nu de kruiden met het overige (hete) water opgieten en weer ziften. Dan het koude afkooksel bij het hete voegen. Op deze manier behoudt men de werkzame geneeskrachtige elementen, zowel, die alleen in koud water, als die alleen worden opgelost in heet water.   

TINCTUUR

Tincturen zijn aftreksels, die met  38 % - 40 %  graan - of fruit brandewijn worden samen gesteld. Een fles of een ander afsluitbaar glas, met de nodige kruiden tot aan de hals vullen, dan met  graan - of fruit brandewijn opgieten. Goed afgesloten op een warme plaats, ongeveer 20 graden, 14 dagen of langer later staan. Regelmatig schudden, dan ziften en wat is overgebleven uitpersen. Tincturen worden als druppels in thee verdund ingenomen. ook gebruiken voor omslagen en in te wrijven. Er zijn tincturen, die zowel in - als uitwendig worden toegepast. De werking van een tinctuur is veel sterker, dan van afkooksel of kruiden thee. Een voordeel van tinctuur is dat het veel langer houdbaar is, als een afkooksel, zeker 2 jaar.

Basisverhouding : 100 gram gedroogd kruiden of 250 gram verse kruiden  met 175 ml alcohol en 325 ml water.
Voor 1 liter (water met alcohol) is dit 250 ml alcohol met 750 ml water met 200 gram gedroogde of 400 gram verse kruiden.

VERS SAP

Vers sap van kruiden kan men goed druppelsgewijs innemen of zieke lichaamsdelen mee aanstippen. De planten worden fijn gesneden en in een vruchtenpers uitgeperst, waardoor het sap ontstaat. Deze sappen dienen wel ieder dag vers worden gemaakt. Goed afgesloten in kleine flesjes kunnen de sappen in de koelkast  enige maanden goed gehouden worden. Drink het sap met kleine slokjes. Het lichaam haalt meer uit 15 kleine slokjes, dan uit 1 volle teug.

PLANTEN BRIJ

De daarvoor geschikte planten met een deegrol tot een brij pletten. Deze brij wordt in een linnen doek gedaan, die wordt dan op het zieke lichaamsdeel gelegd, dan een laag watten hierover en het geheel met een warme doek vastbinden.

KOMPRESSEN

Water in een ketel koken, daarover een zeef leggen met verse of gedroogde kruiden en dekt deze af. Neem na enige tijd de ingeweekte, warme kruiden eruit, in een licht geweven doek doen, op het  zieke lichaamsdeel leggen, hierover een wollen doek  en vastbinden met doeken of windels. Er mag geen koud gevoel ontstaan. Heet gestoomde kompressen 2 uur of de gehele nacht laten inwerken.

OLIE

Doe 4 handen vol kruiden (ongeveer 100 gram) klein snijden. 500 gram varkensreuzel hoog verhitten. De kruiden hierdoor roeren, kort laten bakken en doorroeren. Pan van het vuur, afdekken en de gehele nacht laten staan. Volgende dag het gestolde vet weer vloeibaar maken, zeven door een linnen doek. De nog warme zalf in potjes gieten.

OLIE

Bloemen of kruiden vullen tot aan de hals van een fles. Koud geperste olijfolie toevoegen, zodat de olie 2 vingerbreedten boven de bloemen of kruiden uitkomt. 14 dagen in de zon of in de warmte laten staan.

KRUIDENBAD

VOLLEDIG BAD

De benodigde kruiden in koud water de gehele nacht laten intrekken. Voor 1 bad heeft men een emmer ( 6-8 liter) verse kruiden nodig, of 200 gram gedroogde kruiden. De volgende dag wordt het geheel verwarmd en het aftreksel aan het warme badwater toegevoegd. Ongeveer 20 minuten baden, het hart boven het badwater. Niet afdrogen na het baden, maar 1 uur uit wasemen met een badmantel of badhanddoek.

ZITBAD

Voor een zitbad heeft men een halve emmer verse of 100 gram gedroogde kruiden nodig. Het badwater moet tot over de nieren reiken. 

Opgewarmd kan het badwater, zowel voor het ligbad als voor het zitbad, nog twee maal worden gebruikt.


ZORG ALTIJD , DAT JE ER ZEKER VAN BENT, DAT DE PLANT , DIE JE OOGST OOK DE JUISTE PLANT IS, DIE JE NODIG HEBT. 


Dit is de KRUIDEN-INFORMATIE met de ALGEMENE RICHTLIJNEN

Kruidenpoes.



A. Vogel - Natuurlijke oogdrupppels