dinsdag 20 december 2011

KRUIDEN - INFORMATIE DASLOOK

     KRUIDEN - INFORMATIE     DASLOOK  (Allium ursinum)


Daslook is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae). In Belgie en Nederland is Daslook vrij zeldzaam, maar plaatselijk veel in Zuid-Limburg en in de Hollandse en Zeeuwse duinen  In Nederland is deze soort beschermt en mag dus niet in het wild worden verzameld. De ovale bladeren zijn 3 - 5 cm breed, donkergroen en parallel nervig. De zuiver witte bloemen hebben 6 witte bloemdekbladeren en er zijn in losse bolvormige schermen gegroepeerd. De bloeitijd van deze plant is van april tot juni, soms tot juli. De plant wordt 30 - 40 cm hoog. De plant groeit vaak in groepen en door de sterke uienlucht trek de plant snel de aandacht. De bloem bevat zes meeldraden en een driedelige stamper, omgeven door zes meeldraden ovale bloemdek bladen. De zaden zijn zwartbruin. De wortels zijn langwerpig. 




De plant komt in heel Europa voor, uitgezonderd het Middellandse Zeegebied, Klein - Azië, de Kaukasus. De plant groeit bij voorkeur in schaduwrijke loofbossen met een humusrijke, vochtige, kalkhoudende ondergrond. Bij voor kalkhoudend., zodat de plant ook in de duinstreken voorkomt. Verspreiden gaat via mieren. Daslook is een van de eerste lente gewassen en is een overblijvende plant. Daslook wordt ook weleens `wilde knoflook`genoemd.

Doordat Daslook niet geplukt mag worden in het wild, kunnen we Daslook in de tuin planten. Plant de bollen op een onderlinge afstand van 5-10 cm en op een diepte tussen de 5 en 10 centimeter. Het blad van  Daslook sterft in het najaar af. Het geel geworden blad niet afknippen, want de bol haalt er tot het laatste moment er voedsel uit.

De jonge bladeren en de wortels worden geneeskrachtig gebruikt. Het kruid kan alleen vers worden gebruikt. Gedroogd verlies het elke werking. De bol kan echter wel worden bewaard.

Daslook is heilzaam voor maag en darmen, eetlust opwekkend en is bloedzuiverend, goed voor hart en bloedvaten. Het foliumzuur stimuleert de aanmaak van bloed en celgroei, remt aderverkalking. Ook bloeddrukverlagend.



KRUIDACHTIGE EIGENSCHAPPEN VAN DASLOOK


Werkt zuiverend voor de lever en de gal.
Stimuleert de spijs en de werking van de maag.
Helpt de darmflora te herstellen.
Verdrijft storende darmgassen.
Wekt de eetlust op.
Rijk aan vitamine C.
Daslook kan ook worden geplant om mollen te verdrijven.
Daslook ook gebruiken om katten op afstand te houden.
Daslook is ook desinfecterend.

TOEPASSINGEN

Daslook is ongeschikt voor het maken van thee, i.v.m. de scherpe knoflook smaak.

De bladeren kunnen rauw of gekookt worden gegeten. Ze hebben een zachte bieslook smaak. Vanaf januari reeds te vinden. De bladeren moeten voor de bloei worden verzameld.

De bloemen kunnen rauw of gekookt worden gegeten. Ze zijn veelal sterker van smaak dan de bladeren. De bloem hoofden kunnen nog worden gegeten als de zaad dozen zich gaan vormen. 
Verzamelen in de maanden maart - juni.

Bollen kunnen rauw of gekookt worden gegeten, de bol heeft een vrij sterke knoflook smaak en kan het hele jaar worden verzameld. De bollen kunnen 4 cm lang worden en hebben een diameter van 1 cm.

Het beste is de bladeren in het voorjaar te oogsten en de bollen in het najaar.

Daslook bij een gevoelige maag
Daslook bolletjes fijnsnijden, 2-3 uur in de warmte melk laten trekken en de melk dan sloksgewijs drinken.

Daslook Tinctuur
Doe fijn gesneden blad in een glazen pot en overgiet dit met dubbele graanjenever, totdat de bladeren er goed onderstaan. Plaats dit op een warme plaats en goed laten intrekken, dagelijks schudden, dan daarna alles zeven. Bij darmklachten kan men dan 's avonds  10 druppeltjes in een glaasje water innemen. Dit is een voorbeeld om Daslook een jaar te kunnen gebruiken.

Daslook sap
Pers de bladeren in een vruchtenpers. Gemengd met karnemelk een lekkernij. en voedzaam.

Daslookpesto
Een bos Daslookblad vermengen met olie, zout en parmezaankaas, tot een smeuïge pasta. Heerlijk op diverse pasta's of een stukje stokbrood. Als het goed is afgesloten, kan het enkele weken in de koelkast worden bewaard.

LET OP !!!!!!!!  BIJ OVERMATIG GEBRUIK KUNNEN VERGIFTIGINGSVERSCHIJNSELEN OPTREDEN, MAAR DE STERKE SMAAK VOORKOMT DAT MEN ER TE VEEL VAN NEEMT. VERDER LIJKT DE DASLOOK VOOR DE BLOEI ERG OP HET LELIETJE VAN DALEN, HET ONDERSCHEIDT IS OVERIGENS MAKKELIJK TE MAKEN DOOR AAN HET BLAD TE RUIKEN , BIJ DASLOOK RUIK JE EEN STERKE KNOFLOOKGEUR. 

Dit is de KRUIDEN - INFORMATIE van DASLOOK

Kruidenpoes.

A. Vogel - Natuurlijke oogdrupppels