dinsdag 20 december 2011

KRUIDEN - INFORMATIE GOUDSBLOEM

                  KRUIDEN - INFORMATIE    GOUDSBLOEM ( Calendula Officinalis)


Deze plant behoort tot de composietenfamilies (compositae of asteraceae).
Het is een 1 jarige plant met meestal oranje, maar ook wel met gele bloemen.

De bloemen hebben aan het einde van hun bloemblaadjes 3 tandjes. De plant wordt 30 - 45 cm hoog en heeft stompe bladeren. De bloeitijd is van mei tot november. Haar stengels en bloemen voelen kleverig aan. In de volksgeneeskunde kan het kruid Goudsbloem met stengel, blad en bloem worden geoogst en gebruikt. Plukken bij stralende zon is haar geneeskracht het sterkste.

Goudsbloemthee kan zonder gevaar worden gedronken. Het kruid is bloedzuiverend, reinigt, stimuleert de bloedsomloop en bevordert het genezingsproces bij wonden.

Het kruid Goudsbloem is een veelzijdig kruid. Is erg populair als een vrolijke tuinbloem, verder om zijn cosmetische en culinaire toepassingen, maar ook vanwege de vele geneeskrachtige eigenschappen.
De jonge bladeren en de bloemen zijn eetbaar.

De beige bruin, halfgekrulde 5 mm lange zaden, kunnen vanaf maart volop worden gezaaid. Het liefst op een zonnige niet te vochtige plaats.



Het kruid Goudsbloem kan men voor diverse toepassingen gebruiken, zoals kleur geven aan melanges, het maken van een vaal gele verfstof, voor de cosmetica en het maken van zalf, maar ik wil mij alleen houden bij de medicinale kant.

MEDICINAAL.


Als geneeskruid gebruikt men de gedroogde Calendula bloemen.
Calendula versterkt de afweer, is antiseptisch, bloedstelpend, onstekkingsremmend, schimmel bestrijdend, ontgiftend, krampstillend en wondhelend. 

WERKING.

Bij ontstekingen, wonden, zweren, steenpuisten, eczeem, abcessen, fistels, brandwonden, droge uitslag, zweren in de mond.

Bloedzuiverend bij alle infecties (waar itis achterstaat), kan de Goudsbloem worden ingezet.
Preventief bij hypertensie, hoofdpijn en duizeligheid.

De crème van de Goudsbloem kan worden gebruikt bij uitslag, spataderen, ruwe huid, pijnlijke anus en ook lippenzalf.

Kompressen van de Goudsbloem helpen bij ontstekingen.

Tinctuur gebruiken bij pijnlijke en ontstoken plekken en schimmelinfectie.

Een sterke thee of verdunde tinctuur kan worden gebruikt voor het spoelen van pijnlijk tandvlees en keelpijn.

Ook kan men thee of tinctuur nemen voor gezwollen lymfeklieren, ontstoken amandelen, galblaasproblemen, pijnlijke menstruatie of cellulitis.

Verbetert en reinigt de spijsvertering. Stimuleert de lever en de maag. Ook bij infecties in maag en darmkanaal. Goudsbloem heeft een licht laxerende werking.

HEEL ZELDZAAM ZAL EEN ALLERGIE VOORKOMEN. VERDER GEEN BEKENDE BIJWERKINGEN.







THEE : 1 koffielepel gedroogde Goudsbloem (bloem en blad) gedurende 10 minuten laten trekken in een kopje kokend water, zeven en drinken.
NIET MEER OPWARMEN.
Het gebruikt van te veel thee is niet bevorderlijk voor zwangere vrouwen, aangezien Goudsbloem de menstruatie opwekt.


HET MAKEN VAN CRÈME.


Doe 100 gram geplette en versnipperde bloemblaadjes in 300 gram verse gesmolten reuzel. Even laten sudderen. Goed roeren. Plaats het mengsel afgedekt 1 dag in de zon of op een warme plaats. Daarna weer voorzichtig verwarmen, filteren, in potjes gieten, afdekken, laten opstijven en in de koelkast bewaren. De crème blijft ongeveer 6 maanden goed.

Hier wil ik ook weer vermelden, als de klachten gepaard gaan met hoge koorts of verergering dan altijd een arts raadplegen.


Bij de informatie over kruiden zal zeker nog veel meer te vertellen zijn en ook de geneeskracht van het kruid met zijn voorbeelden hierover, maar dan wordt het voor de lezer te lang, dus heb ik steeds een uittreksel van het betreffende kruid gemaakt.

Dit is de KRUIDEN - INFORMATIE van het kruid  GOUDSBLOEM.


Kruidenpoes.