dinsdag 20 december 2011

KRUIDEN - INFORMATIE EREPRIJS

KRUIDEN - INFORMATIE    EREPRIJS ( Veronica  Officinalis ).



De mannetjes Ereprijs is een zode vormende , vaste, overblijvende plant uit de weegbree familie (plantagin aceae). Ereprijs  groeit op droge gronden, in bossen, ontboste gebieden, bij heggen, kreupelhout, sloten en bosranden. De plant wordt 10 - 50 cm hoog en heeft kruipende , aan de top opstijgende stengels. De stengel is gelijkmatig behaard. De kortgesteelde bladeren zijn  elliptisch of omgekeerd eirond, met ondiepe, gekartelde of gezaagde bladranden, waaruit hoog opschietende hel-blauwe tot violette bloem-aren voortkomen. De bloeitijd van Ereprijs is van mei - augustus. De bloemen  zijn 6 - 8 mm groot, de bloeiwijze is een tros. De vrucht is een doosvrucht, die langer is dan de kelk. De doosvruchten zijn afgeplat, omgekeerd driehoekig aan de top, zwak hartvormig en olijfbruin.

In Nederland vrij algemeen te vinden, maar hoofdzakelijk in het duingebied en de hoge gronden in het binnenland. Het gedroogde blad en het verse sap worden medicinaal gebruikt. Het hele kruid kan worden geoogst in de maanden juni, juli en augustus. Als je Ereprijs plukt, kun je ze in grote bossen, ondersteboven hangen en in een koele schuur laten drogen.


De blauwe bloemen duiden op een kalmerende en verkoelende invloed. Inhoud stoffen van Ereprijs zijn: Saporinen, Looizuur, Bitterstoffen en Etherische olie.



LUCHTWEGEN / SPIJSVERTERING

Goede werking bij hoest en verkoudheid, maag- en leverklachten, diarree, ontstekingen van keel en mond.

OVERIG

Het werkt bloedzuiverend en ontgiftend, dus goed voor o.a. reuma en jicht.

Uitwendig, ondersteuning van de behandeling van chronisch eczeem en jeukende huid.
THEE
Doe 1 theelepel Ereprijs kruid in een kopje, dit overgieten met 150 ml kokend water, 5 minuten laten trekken, hierna zeven. Bij hoest en verkoudheid 2 - 3 maal daags 1 kopje thee. Bij gebrek aan eetlust dit drinken vòòr de maaltijden.

TINCTUUR
20 Gram Ereprijs met 100 ml weengeest (70%) mengen, dit 10 dagen in een gesloten fles laten trekken, daarna zeven. Bij lichte spijsverteringsklachten  2 - 3 maal  20 druppels met wat water innemen.

VERS GEPERST SAP
Het sap van het hele kruid bij huidaandoeningen innemen.

WONDZALF
¼ Liter vers geperst sap vermengen met eventueel brandewijn, dit een paar dagen laten intrekken, regelmatig omschudden. Daarna alles zeven en de vloeistof vermengen met 125 delen Venetiaanse zeep, 250 alcohol en 100 cc rozenwater. Dit goed omschudden bij matige warmte, dan alles zeven en klaar voor gebruik.

HOMEOPATHIE
Het middel wordt bereid, uit het tijdens de bloei geoogste en gedroogd kruid. Toegepast bij acute en chronische catarres van de luchtwegen, die gepaard gaan met veel slijm.

Dit is de KRUIDEN - INFORMATIE over MANNETJES EREPRIJS.

Kruidenpoes.

A. Vogel - Natuurlijke oogdrupppels