maandag 4 juli 2011

KRUIDEN - INFORMATIE PAARDENBLOEM

    KRUIDEN - INFORMATIE     PAARDENBLOEM ( Taraxacum officinale )


Paardenbloem is een soort uit de composieten familie ( Asteraceae ). De bloemen zijn sterk gereduceerd en klein, staan dicht bij elkaar in een bloemhoofdje. Paardenbloem is vrij algemeen, Paardenbloem is een winterhard, overblijvende plant.  Paardenbloem wordt 10 - 50 cm hoog. Paardenbloem is te vinden op grasvelden, bermen, gazons, uiterwaarden, duinhellingen, dijken, braakliggend terrein, boomgaarden, bosranden en steile wanden van bosbeken. Paardenbloem houdt van zonnige plaatsen, maar neemt in het algemeen genoegen met alle soorten grond.  

Paardenbloem bloeit in de maanden april en mei, maar ook weleens in de maanden augustus tot en met oktober. De felgele bloemen openen zich bij zonsopgang en sluiten zich in de schemering en bij regen. Zodra de bloemen zijn uitgebloeid verschijnen de ronde vruchtpluisbolletjes, die als parachutes door de wind worden verspreid. Het bloemhoofdje is een verzameling van kleine bloemetjes. Het bloemhoofdje bestaat uit alleen gele lintbloemen. De gereduceerde kelk bestaat uit haren. De stengel is altijd hol, met melksap, zonder bladeren en 1 bloemhoofdje. Het gele bloemhoofdje is 3 - 6 cm groot.

De bladeren staan in een rozet bij elkaar. Ze zijn diep ingesneden tot getand. Bij kneuzing vloeit uit de plant een witte vloeistof, die Paardenbloemenmelk wordt genoemd. De wortel is een penwortel , die decimeters de grond in kan dringen. De vruchten van Paardenbloem zijn rood, bruin of strokleurig. 

De zaden worden door de wind verspreid. Paardenbloem kan zich echter ook voortplanten door middel van bevruchting. De knoppen van Paardenbloem zijn smakelijk in salades. Als je deze knoppen op een goede kwaliteit azijn zet, kun je hiervan het gehele jaar genieten, eventueel samen met peperbolletjes, een paar takjes dragon en rozemarijn. Verzamelen in de lente, voordat de bloemen verschijnen.


De lintbloemen kunnen als de zon schijnt uit bloemhoofdjes worden geplukt en leg ze dan te drogen in dunne lagen. 

De wortel in het najaar uitgraven en op een schaduwrijke plek laten drogen. De wortels mogen niet verwelken tijdens het  het drogen en de wortels moeten knapperig zijn. en in doorsnee geel, met concentrische cirkels met melksap, dat tijdens het drogen bruin wordt. Snijdt de wortel niet van te voren in stukjes, want dan gaat het medicinale sap verloren. Het drogen duurt 1 - 2 weken. Als het gemakkelijk breekt is het droog. De gedroogde wortel bewaren in een goed afgesloten trommel.

De bladeren van Paardenbloem bevatten flink wat vitamine A, dit is goed tegen vermoeidheid, te hoge bloeddruk en ontstekingen. Er is ook voldoende vitamine C. Ijzer, selenium en calcium komen er ook in voor. 
Zowel bladeren als de wortel van Paardenbloem worden beschouwd als geneeskrachtig. Het afkooksel van de wortels, bladeren en de lintbloemen is ontgiftend, bloedzuiverend en urinedrijvend.
De werkzamen stoffen in Paardenbloem zijn: inuline, choline, looizuur, bitterstoffen. Het melksap bevat eiwit, hars, taraxarine en taraxine. 



Paardenbloem bevordert de vorming en afscheiding van urine. Paardenbloem verhoogt de vloeibaarheid van de galsappen en draagt bij tot het verdwijnen van gal- en nierstenen.
De wortel wordt in gedroogde vorm gebruikt tegen nier- en galkwalen.
De melk van de plant kan worden gebruikt tegen puistjes, door het rechtstreeks aan te brengen.
Afkooksel van de wortels, verse worteltinctuur of vers geperst wortelsap wordt gebruikt voor de behandeling van atritis.

Mensen met reuma, jicht en andere gewrichtsproblemen, hebben baat bij thee van Paardenbloem.

Een voorjaarskuur van Paardenbloemblad om het lichaam te zuiveren van alle winterslakken. Elke dag 3 kopjes aftreksel van het verse blad en/of de verse wortel en dat gedurende 6 weken.



THEE
Alleen de jonge blaadjes, bloemen en zaden gebruiken. Voor een potje thee voor ongeveer 3-4 kopjes, heb je nodig: 6 dl gekookt water, 20 gram gedroogde of 30 gram verse blaadjes, bloemen en zaden. Thee maken op de normale manier en 10 minuten laten trekken. Eventueel aanvullen met honing.

PAARDENBLOEMHONING
400 gram Paardenbloemen, 1 kg suiker, 2 geperste citroenen. De bloemen goed wassen en drogen. Doe er 1 liter water bij en kook het geheel. Vuur eronder uitdoen. Dit alles 24 uur laten staan. Het water zal bruin kleuren. Zeef het water en voeg nu de suiker erbij, nu alles weer verwarmen en laten indikken. Als laatste het citroensap toevoegen.


LET OP !!!!!!! VOORZICHTIGHEID GEBODEN BIJ SUIKERZIEKTE EN HOGE BLOEDDRUK. BIJ GAL PROBLEMEN ALLEEN GEBRUIKEN IN OVERLEG MET EEN ARTS. BIJ EEN MAAGZWEER EN ALLERGIE VOOR COMPOSIETEN DIT NIET GEBRUIKEN.


RAADPLEEG BIJ KLACHTEN ALTIJD EEN ARTS EN INFORMEER DE ARTS BIJ COMBINATIE MET BEHANDELING MEDICATIE. 


Dit is de KRUIDEN - INFORMATIE  over PAARDENBLOEM.


Kruidenpoes.