zondag 26 juni 2011

KRUIDEN - INFORMATIE KLEIN KAASJES KRUID

          KRUIDEN - INFORMATIE     KLEIN KAASJES KRUID   (Malva Neglecta)


Klein Kaasjeskruid is een 1 jarige , maar ook wel overblijvende, vaste plant uit de kaasjeskruid familie ( Malvaceae ). De soort is in het westelijk en noordelijk van Nederland vrij algemeen, maar elders is de plant zeldzaam. De plant wordt  10 - 40 cm hoog met meestal liggende tot opstijgende stengels. Klein Kaasjeskruid kruipt meestal over de grond. De kroonbladen zijn niet langer dan 1 cm en twee tot driemaal zo lang als de kelk. Per bloem wordt een splitvrucht met ongeveer vijftien gladde, maar aan de rugzijde behaarde, 2,5 mm lange deelvruchten gevormd. De ronde vruchten lijken een beetje  op kaasbolletjes, van daar deze naam. Klein Kaasjeskruid groeit op open, stikstofrijke, vaak omgewerkte grond, langs heggen, wegen, oude muren en puinhopen, steeds in de nabijheid van de bewoonde gebieden. Klein Kaasjeskruid bevat veel slijm- en looistoffen, dit zijn merendeel de hoofdstoffen. De bloeitijd van Klein Kaasjeskruid is van juni tot september met lila, paarsachtige of soms witachtige bloemen.




 
VERZAMELEN VAN KLEIN KAASJESKRUID.  

Het hele zomerseizoen kun je de bloemen, zonder de steeltjes, oogsten, de beste tijd is in de ochtend vroeg, als de dauw verdwenen is, de bloem is dan helemaal open, op zijn mooist en het krachtigst. Drogen in de schaduw, waarna ze paarsblauw worden. 

De bladeren inclusief de stelen, kunnen verzameld worden, gedroogd en mogen niet verwelken met bruine vlekken, ze moeten groen blijven.

De wortel kan worden gedroogd, maar het is aan te raden om deze vers te gebruiken, als de plant nog jong is en er nog geen stengels uitkomen.
                                                   

Klein Kaasjeskruid is krampstillend, slijmoplossend en kalmerend bij overgevoeliger reacties ten gevolge van medicijn gebruik.
Verzacht ge-irriteerde maag- en darmslijmvliezen, ge-irriteerde urineleider en ge-irriteerde ademhalingsorganen.
Van de bladeren kan men een aftreksel maken, dat gebruikt kan worden bij darmspoelingen, bij heesheid  werkt het slijmoplossend. Ook kan het worden gebruikt als gorgeldrank bij bronchitis.
10 - 15 gram gedroogde bloemetjes overgieten met 50 cl  lauw water en 2-4 keer per dag 10 cl innemen of een alternatief is een volle theelepel gedroogd blad laten weken in 20 cl koud water. 
Dit recept kan ook worden gebruikt voor kompressen bij ontstoken oogleden, zweren en pijnlijke aambeien. Bij blaasontsteking en ontstekingen van de spijsverteringsorganen.
Een aftreksel maken van blad of de bloemetjes. 30 gram in 5600 ml lauw warm water en innemen met 50 ml.
Ook heeft Klein Kaasjeskruid een gunstige invloed op diabetes. 
Koude thee van Klein Kaasjeskruid kan je ook goed gebruiken als huidlotion.
Je huid wordt lekker zacht als je de koude thee in het badwater doet.
Klein Kaasjeskruid is eetbaar, maar smaakt nergens naar.

THEE

1 overvolle theelepel kruid per ¼ liter koud water, ´s nachts laten trekken, dan ´s morgens een beetje warm maken en dan kan men het drinken.

KOMPRESSEN

Het drab van de thee, wordt met een beetje water, warm gemaakt en dan met gersten meel tot een brij gemaakt, dat op een linnen doek wordt gesmeerd en dan warm op de wond gelegd.

LET OP !!!!!!  BIJ GEBRUIK VAN GROTE DOSES WERKT KLEIN KAASJESKRUID ERG LAXEREND. 


Dit is de KRUIDEN - INFORMATIE over KLEIN KAASJESKRUID.

Kruidenpoes.


A. Vogel - Natuurlijke oogdrupppels